© Copyright reserved

Партньори

Партньори

 

NSK

Кастел Карлово АД е оторизиран дистрибутор на лагери NSK Ltd. – Nippon Seikō Kabushiki-gaisha. , Japanese Precision Company.
http://www.nsk.com/

NSK е един от водещите световни производители на лагери, линейни технологии и системи за кормилно управление. Компанията предлага почти всички видове лагери, в това число и сачмени лагери с дълбок канал, сферични и цилиндрични ролкови и супер прецизни лагери.

NSK е основана през 1916 г. и произвежда първите сачмени лагери в Япония. Днес глобалната мрежа на NSK обхваща Америка, Европа, Азия и Япония. NSK управлява 59 места в Япония и общо 208 производствени площадки, търговски обекти, представителства и места за техническо обслужване в 30 страни и региони по света.
https://www.nsk.com/company/globalnetwork.html

Като производител на обширна гама от лагери NSK допринася съществено за растежа и напредъка на различните индустрии, които разчитат на машините.
https://www.nsk.com/products/index.html

“Отзивчиви”- изразява способността на NSK да реагира ефективно на новите възможности и нуждите на клиентите, като се запази чувството за хармония с общества и глобалната околна среда. По-конкретно, “отзивчиви” въплъщава пет типа концепции:

 • Устойчивостта
 • Гладкост
 • Упоритост и постоянство
 • Гъвкавост
 • Технологии

Изненадващо голям брой лагери могат да бъдат намерени навсякъде около нас. Вземете например автомобила: в типична кола има от 100 до 150 лагера. Без лагери, колелата щяха да дрънкат, зъбите на скоростната кутия няма да могат да зацепват и колата няма да върви плавно.
https://www.nsk.com/company/vision/bearings.html

Лагерите не се използват само в автомобили, но във всички видове машини като:

 • влакове
 • самолети
 • перални машини
 • хладилници
 • климатици
 • прахосмукачки
 • фотокопирни машини
 • компютри
 • сателити

Лагерите подобряват функционалността на машините и спомагат за икономия на енергия. Лагерите вършат работата си безшумно, в тежка среда, скрити в машини, където не можем да ги видим. Независимо от това, лагерите са от решаващо значение за стабилната работа на машините и за осигуряването на нейните най-добри характеристики.

Думата „лагер“ включва значението „да понеса“, в смисъла „да подкрепям“ и „да нося тежест“. Това се отнася до факта, че лагерите поддържат и носят тежестта на въртящи се оси.
https://www.nsk.com/company/introduction/index.html

Лагерите NSK са използвани в над 200 000 различни продукти. Произвеждат се лагери с различни размери: от миниатюрни лагери с външен диаметър от 2 mm, използвани в ултра-компактни мотори, до лагери с външен диаметър 6 метра, използвани в гигантски машини за копаене на тунели. NSK доставя лагери за стоматологични машини които се въртят с висока скорост до 400 000 оборота в минута. Лагери в стоманопроизводственото оборудване се използват при изключително тежки условия – т.е. могат да бъдат изложени на температури над 1000 градуса и да бъдат подложени на повтарящо се нагряване и охлаждане. Лагерите използвани във вятърните турбини трябва да издържат на работа минимум 20 години, без рекламация.
https://www.nsk.com/company/message.html

 

IKO

Кастел Карлово АД е оторизиран дистрибутор на лагери IKO Nippon Thompson Europe BV.
https://www.ikont.co.jp/eg/

Nippon Thompson Co. Ltd. е специалист в производството и продажбата на иглени лагери, линейни направляващи и мехатронни продукти.

Името на марката „IKO“ е съкращение от три основни принципа: иновации, ноу-хау и оригиналност. Продуктите на IKO са разработени и произведени в съответствие с тези принципи, които също представляват вярванията на Nippon Thompson като цяло.

Основана през 1950г., компанията е натрупала множество собствени технологии (над 70 патента) и богат опит, който използва за разработване на иновативни продукти. Nippon Thompson е утвърден лидер в три направления за движение: иглени ролкови лагери, продукти с линейно движение и мехатронни продукти. Представени под търговската марка IKO, тези продукти се сдобиват със световна репутация на високо качество и иновативни функции.
https://www.ikont.co.jp/eg/company/company/enkaku.html

Продуктите IKO са изключително важни елементи от ежедневието на хората от цял свят. Можете да намерите IKO в автомобили, мотоциклети и други транспортни съоръжения, в елементи познати в ежедневието, в металорежещите машини, в електрониката, в автоматиката, в енергийната промишленост, в миннатата промишленост, в селското стопанство и в много други.
https://www.ikont.co.jp/eg/product/index.html

Продуктите на Nippon Thompsons се произвеждат в девет завода в Япония и се продават в страната и в чужбина под марката IKO. Вътрешната мрежа за продажби и услуги на компанията се състои от девет клона и петнадесет търговски офиса. В чужбина Nippon Thompson е представена от интегрирана мрежа от дистрибутори, търговски агенти и клонове в Съединените щати и Европа.
Европейският филиал, Nippon Thompson Europe BV, има централен офис в Холандия и клонове в Германия, Испания, Франция и Обединеното кралство. Клоновете в Германия, Испания и Великобритания имат собствен склад и съоръжение за модифициране на продукти с линейно движение в съответствие с изискванията на клиента.
https://www.ikont.co.jp/eg/company/agency/index.html

Nippon Thompson Co., Ltd. се гордее, че е признат за лидер в устойчивостта и управлението на околната среда. Компанията е ангажирана да разработва и произвежда продукти, които правят оборудването и системите на клиентите по-надеждни и същевременно допринасят за опазването на околната среда. Иновативни продукти като C-Lube и ISO14001 сертифициране могат да се разглеждат като основни примери за ангажимента на компанията да минимизира въздействието върху глобалната среда. Nippon Томпсън формулира своята политика за опазване околната среда през 1998 г. и приема нови екологични инициативи, чрез възлагане на доставчиците си на така наречените „зелени поръчки”.
https://www.ikont.co.jp/eg/company/eco/eco1.html

 

KBS

Кастел Карлово АД е изключителен представител на лагери KBS LLC – Kedron Bearings Services LLC, USA за Европа.
http://www.kbsbearings.net/

KBS LLC е един от добрите доставчици на икономичен клас лагери и свързаните с тях продукти и услуги. KBS помага за създаване, трансфер и контрол на енергията като инвестира във високотехнологични изделия и технологии.

Всички предлагани изделия с марка KBS LLC са произведени в заводи, в които успешно функционира система за управление на качеството ISO 9001.

 

HFB

Кастел Карлово АД е оторизиран дистрибутор на лагери HFB Wälzlager-Gehäusetechnik GmbH.
https://www.hfb-waelzlager.de/index.php

HFB Wälzlager-Gehäusetechnik GmbH е един от водещите производители на лагерни кутии и задвижващи компоненти за различни области на приложение.

Създаденa през 1996г., HFB се развива в средно-голямо предприятие с филиали и представителства във водещите индустриални страни в света.

За да посрещне нарастващите изисквания на пазара и да поддържа гъвкавост, през 2011 г. компанията разширява производственото си хале в Бухен. На производствена площ над 5000м2, HFB използва сложни технологии за производство на лагерни кутии – от продукти със стандартно качество до персонализирани специални продукти.

HFB се стреми да предложи на своите клиенти висококачествени цялостни решения, съобразени със специфичните изисквания на всеки клиент. Това включва, освен лагерните кутии, също и ролкови лагери, втулки и аксесоари. HFB продуктите се открояват с иновации, надеждност, постоянство, и високо качество. Из
https://www.hfb-waelzlager.de/en/Unternehmen/Product-range/

 

GATES

Кастел Карлово АД е оторизиран дистрибутор на индустриални ремъци GATES – Европа за България.
https://www.gates.com/

Ремъкът е една затворена линия от гъвкав материал, използван за механично свързване на две или повече въртящи оси, най-често успоредни. Ремъците могат да бъдат използвани като източник на движение, за ефективно предаване на мощност, или за проследяване на относително движение.

„Кастел Карлово“ АД  е оторизиран дистрибутор на ремъци GATES, първия производител на ремъци в света. Корпорацията е със седалище в Денвър (САЩ), и е водещ производител на високотехнологични гумени ремъци и маркучи за промишлени, хидротехнически, селскостопански и автомобилни приложения. Gates доставя не само до всички големи производители на автомобили и машини, но също така и до пазара на резервни части. Автомобилно производство, транспорт, селско стопанство, минна промишленост, строителство, офис оборудване, компютърна техника и хранително-вкусовата промишленост са сред са основните индустрии, които Gates обслужва.

РЕМЪЦИ И СИСТЕМИ ЗА ЗАДВИЖВАНЕ GATES

През 1911 в Денвър (САЩ) Чарлз Гейтс – 32 годишен минен инженер, закупува малката компания The Volorado Tire and Leather Company.
След 6 години, през 1917, неговият брат Джон Гейтс изобретява първия трапецовиден ремък и това дава началото на непрекъснатото развитие на произвежданите от GATES ремъци и системи за задвижване.
През 1920 година компанията се преименува на Gates Rubber Company.
През 1946 година е произведен първия синхронизиращ ремък и оттогава GATES е световен лидер в производството на ремъци и иновативни системи за задвижване с широко приложение в индустрията и автомобилната промишленост.
През 1963 година Gates Rubber Company основава първото си предприятие в Европа в град Ерембодиген, Белгия, където днес е централният европейски офис на GATES. Компанията GATES EUROPE има заводи в Германия, Франция, Великобритания, Испания, Италия, Чехия и Полша, както и търговски офиси и дистрибуторски центрове в цяла Европа.
През годините GATES играе ключова роля в създаването и развитието на висококачествени клинови ремъци, синхронизиращи и специални ремъци, ремъчни шайби и цялостни системи за задвижване.
Типични примери за утвърдени висококачествени продукти са клиновите ремъци Predator, Quod-Power II, Super HC MN, Hi-Power, PowerBand & Micro-V, синхронизиращите ремъци Poly Chain, PowerGrip,Twin Power.
GATES успешно внедрява обширна програма за усъвършенстване и повишаване на производителността, надеждността и енергийната ефективност на произвежданите ремъци, като всички дейности са сертифицирани по ISO 9001 и ISO 14001.

 

NORTON

Кастел Карлово АД е изключителен представител на Saint–Gobain Abrasives, Франция, водещ производител на абразивни и диамантни инструменти, марки Norton, Flexovit, Winter, Atlas, Rasta и Grinding.
http://www.nortonabrasives.com/

NORTON е основана през 1885 г. фабрика за производството на първите дискове за шлайфане, които са произведени прецизно и масово. NORTON има присъствие в 28 страни по целия свят. През 1990 г., NORTON е купен от Saint-Gobain, световен лидер в производството на продукти от стъкло. Saint-Gobain е основан през 1665г., със седалище във Франция.
В продължение на повече от 110 години, NORTON Абразиви предоставя новаторски продукти и решения на своите клиенти. Днес, NORTON произвежда и разпространява най-широк кръг от абразиви, шкурки, диамантени инструменти и свързаните с тях аксесоари на индустриалния пазар.

Като марка Saint-Gobain е световен лидер в производството и доставката на абразивни продукти в металообработването, автомобилостроенето, космонавтиката, в обработката на дървен материал, в производството на спортни стоки, леярството, в инструменталното производство, както и в търговията на дребно и автомобилните резервни части.

NORTON е водещ в света доставчик на абразиви, с повече от 250000 видове и размери, най-специално проектирани и създадени за специфични приложения. NORTON също така е водещ производител на шкурки с над 38000 вида.

Cуперабразивни шлифовъчни дискове и диамантени инструменти на NORTON от кубичен бор нитрид (CBN) са световно известни в производството и поддръжката на автомобили, в керамиката, в стъклопроизводството, в космонавтиката, в електронниката и мн.др.
Силния акцент върху научните изследвания и ангажимента за разработване на продукти доведоха до откриването на Световния Шлайф технологичен център в Worcester през 1993 г., последвано от център за сателитна технология в Япония. През 1998 г. Световният Шлайф технологичен център се преименува в Хигинс Шлайф технологичен център, в чест на Милтън Хигинс наследник на семейството основало NORTON.

ПРОДУКТИ ЗА МАШИНОСТРОЕНЕТО
Абразивни дискове, шкурки, карбофлекси, диамантени инструменти и изравнители. NORTON продуктите са създадени за да спести на професионалистите време и пари като им предоставя възможно най-добрият краен резултат и най-добрия възможен баланс.

NORTON Автомобилни Refinishing Продукти
От чертожна дъска към клиента, всеки продукт на NORTON е широко тестван за установяване на високи стандарти на ефективност и производителност.

NORTON – СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
Производство на диамантени ножове, абразиви, както и оборудване за триони за рязане на бетон, желязобетон и асфалт, плочки за зидане и др.

NORTON – АБРАЗИВНИ ПРОДУКТИ, ЗА ДА „НАПРАВИ СИ САМ” И ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО.
NORTON предлага продукти и съвети за да ви помогне да си изпълните Вашия проект за щлайфане, рязане и т.н. Като производител на повече от един век, ние винаги имаме най-доброто решение за вашия проект.

NORTON – МОРСКИ ПРОДУКТИ
Пълна гама продукти на склад за строителство и ремонт на кораби яхти и лодки.

 

Стоманени въжета КОРЕЯ

Кастел Карлово АД е оторизиран дистрибутор на стоманени въжета произход Корея

Дружеството доставя (по поръчка или от склад) стоманени въжета и аксесоари по всички DIN стандарти и по стандарти на производителя. В България наши клиенти са над 100 частни и държавни предприятия от енергетиката, минната промишленост, химическата промишленост, металургията, машиностроенето, пристанищната дейност, електро- и жп- транспорта, строителството и др.

Кастел Карлово АД разполага с нов склад за стоманени въжета, нови сервизни платформи, машини и оборудване. През последната година фирмата инвестира в нова четири колонна 1500т. хидравлична преса за изработка на втулковани сапани. Разполагаме и с хидравличен стенд за изпитание. В централния склад на компанията поддържаме над 400 тона стоманени въжета с диаметър от ф1.00мм до ф80.00мм в различни конструкции 6×19, 6×36, 8×19 включително 18х7 и 35х7 и други.

>> Всяка една от стоките се придружава с Тест сертификат и Декларация за качество

Не се колебайте да се свържете с нас!

Компанията разполага с две хидравлични преси с капацитет до 1500 тона, които могат да запресоват въжета и въжени сапани с диаметър до ф62мм според желанието на клиента. Върху всяка втулка се щампова с лазер информация за изделието – товароносимост, дължина, вид на въжето и дата на производство съгласно издадения сертификат.

Добре обученият ни персонал може да отговори на Вашите въпроси и да Ви даде насоки за работа с цел превенция на неизправности. При откриване на неизправности, екипът ни ще предложи адекватно решение, което да е в съотвествие с нуждите и изискванията на клиента.

Качеството е ключов принцип на „Кастел Карлово” АД. То е обещание и е от ключово значение за нашата глобална конкурентоспособност. Предлаганите от „Кастел Карлово” АД машиностроителни изделия са производство на заводи, в които успешно е въведена и функционира система за управление на качеството ISO 9001:2008, система за управление на околната среда ISO 14001:2004 и система за управление на здравето и безопасността при работа OHSAS 18001:2007. Всички товарозахватни изделия се произвеждат в съотвествие с установените европейски норми и стандарти за безопасност.

Компанията разполага със собствена лаборатория за изпитване, анализ и верификация на лагери и съпътстващи продукти. Всяка доставка преминава входящ контрол, с цел установяване на фабрични дефекти и неизправности. Производственото ни оборудване включва и изцяло компютъризиран хидравличен стенд за изпитване на готовата продукция, преди предаването й на клиента, което ни прави единствената българска компания, която може да издава необходимите документи, придружаващи товароподемните съоръжения, съгласно Наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на повдигателни съоръжения.

Компанията инвестира в своя персонал като организира обучения съвместно с водещи Европейски заводи в бранша, за да задоволи нуждите на клиентите си.

Кастел Карлово АД произвежда втулковани сапани, както и ръчно заплетени въжени сапани, полиестерни сапани, верижни сапани и обли, безкончени сапани съгласно установените европейски норми. Към всеки край на сапана може да бъде поставен допълнителен елемент като кука, халка, шегел или друг елемент по желание на клиента. Всеки сапан е придружен с информационна табела където са записани данните на продукта (работно натоварване, дължина, сериен номер и дата на производство) и се издава с декларация за съответствие.

Полиестерните сапани са едни от най-използваните продукти за повдигане на товари като намират приложение във всички отрасли на индустрията поради високата си товароносимост. Характеризират се с лекота, гъвкавост и дълъг експлоатационен живот.

Към ушите на полиестерените сапани могат да бъдат прикачени различен вид накрайници като халки, куки, шегели и други специализирани захвати. Полиестерните сапани с уши биват два вида – обли полиестерни сапани (товароносимост до 100 тона) и плоски полиестерни сапани (товароносимост до 30 тона). Имат коефициент на сигурност 7:1.

Сапаните са устойчиви на агресивна среда и течности, работната температура при която може да се използват е от -40 до +100 градуса. Сапаните са цветово кодирани и се произвеждат съгласно EN 1492-1. Всеки сапан има зашит сертификат показващ неговата дължина, работно натоварване, сериен номер и дата на производство. Всеки сапан се доставя със сертифкат за качество, декларация за съответствие и инструкции за безопасна употреба.

Облите полиестерни сапани са изработени от високо качествени полиестерни влакна обвити в предпазен шлаух. При използването на облите сапани има най-малък риск от нараняване на товара. Основното им предимство е тяхната гъвкавост, лекота и значително по-малката ширина на лентата спрямо плоските сапани. Облите сапани също така имат по-голяма товароносимост от плоските сапани – до 150 тона.

Въжените сапани се произвеждат съгласно EN 13414-1 и се изработват от стоманени въжета с различна конструкция – 6х19, 6х36, 6х37 с органична или метална сърцевина. Произвеждат се както от поцинковани така и от непоцинковани въжета. Въжените сапани могат да бъдат с до четири отделни рамена.

Кастел Карлово АД произвежда втулковани сапани, както и ръчно заплетени сапани до ф76мм с товароносимост 70 тона. Към всеки край на сапана може да бъде поставен допълнителен елемент като кука, халка, шегел или друг елемент по желание на клиента. При поставянето на допълнителен елемент към сапана е добре да се използва и предпазен кауш който да предпазва въжето от пречупване.

Верижните сапани се произвеждат съгласно EN 818-2, клас на сигурност 4:1. Основното им предимство е възможността за скъсяване на всяко рамо посредством скъсяващи куки поставени до основната халка на сапана и по този начин са предпочитано средство за повдигане на товари с неправилна форма. Верижните сапани могат да бъдат произведени с до 4 рамена като към всеки край на сапана може да бъде поставен различен елемент – халка, кука, шегел или друг специализиран захват.

Верижните сапани от клас 10 на якост са направени в съответствие с изискванията на световните стандарти за качество EN 818-4-2017. Веригите клас 10, каакто и отделните елементи (куки, халки и други) се отличават със син цвят. Верижните сапани клас 10 имат увеличена товароносимост с 25% (69 тона) в сравнение с верижни сапани клас 8 (55 тона) и при тях е възможен директен монтаж на елементите, без използването на допълнителни връзки като кентерни звена или шегели.

"Кастел Карлово" АД  е дистрибутор на Saint-Gobain абразиви, Франция.

Saint-Gobain е водещ световен производител на абразиви, като е единственият международен доставчик, който произвежда всичките 3 вида основни абразиви - абразиви за шлайфане (с органична и стъклокерамични свръзка), шкурки и диамантени продукти.

Като дистрибутор на Saint-Gobain Abrasives за територията на България, “Кастел Карлово” АД предлага продуктите от производителите Norton и Winter.

Абразивите се използват за обработка на повърхности от различни материали чрез снемане на тънки стружки, посредством технология, позволяваща прецизно достигане на размери и повърхнини на обработваните детайли.

“Кастел Карлово”АД предлага висококачествени вериги клас 8 и 10 на якост и принадлежащите към тях елементи – халки, куки, шегели или други специализирани захвати. Възможност за изработка на верижен сапан за повдигане на товари с неправилна форма и работна температура от -40 до +200 градуса.

"Кастел Карлово" АД е оторизиран дистрибутор на ремъци GATES – САЩ, първия производител на ремъци в света, доказал се с безкомпромисно качество и дългогодишен опит.

Продуктовата гама включва:

 • Автомобилни ремъци (пистови, лентови и клинови)
 • Промишлени ремъци (за добивната, промишлената и преработващата промишленост)
 • Селскостопански ремъци (за комбайни, трактори и косачки)
 • Специални и транспортни ремъци (кръгли, зъбни или плоски)
 • Ремъкът е една затворена линия от гъвкав материал, използван за механично свързване на две или повече въртящи оси, най-често успоредни. Ремъците могат да бъдат
 • използвани като източник на движение, за ефективно предаване на мощност, или за проследяване на относително движение.

Товарозахватните съоръжения

се използват при нужда за стабилизиране на товар. Към всеки край на изделието може да бъде поставена кука, халка, шегел или друг допълнителен елемент. „Кастел Карлово“ АД предлага товарозахватни съоръжения според нуждите на клиента:

 • Укрепващи колани (с или без тресчотка) в съответствие със стандарт EN 12195-2
 • Лапи за хоризонтален или вертикален транспорт
 • Захвати за контейнери

„Кастел Карлово АД“ поддържа на склад над 400 тона стоманени въжета с различни характеристики:

 • Диаметър – до ф60мм с товароносимост 192 тона
 • Конструкция - 1x7, 1x19, 6x7 (7x7), 6x19 (7x19) , 6x36, 6x37, 18x7 (19x7), 35x7 (36x7)
 • Сърцевина – FC (органична), IWRC (самостоятелна сърцевина от стоманено въже), WSC (сърцевина от отделна стоманена тел)
 • Тип на усукване – Въртящи или невъртящи (тип Херкулес), ляво или дясно, кръстосано или едностранно усукване
 • Маркировъчна група – Определя се от якостта на телта - 1570N/mm2, 1770N/mm2, 1960N/mm2, 2160N/mm2
 • Покритие – поцинковано, непоцинковано и неръждаемо
 • Компактни стоманени въжета – Усилени, с по-висока якост и по-дълъг живот
 • Пресовани въжета – за дърводобив

Стоманените въжета представляват различен брой снопове от стоманени телове, усукани спираловидно. Стоманените въжета се произвеждат съгласно EN 12385-4. Те намират широко приложение в енергетиката, минната промишленост, химическата промишленост, металургията, машиностроенето, пристанищната дейност, електро- и жп- транспорта, строителството и други промишлени отрасли. Стоманените въжета са основен конструктивен елемент на много машини и съоръжения. Използват се за задвижване на кранове и асансьори, изграждане на въздушни линии, мостове, автомагистрали и други метални конструкции.

„Кастел Карлово“ АД произвежда:

 • Въжени сапани (втулковани и ръчно заплетени) съгласно EN 13414-1 до ф76мм с товароносимост до 70 тона.
 • Верижни сапани клас 8 и 10 съгласно EN818-2 с товароносимост до 67 тона
 • Полиестерни и обли безконечни сапани съгласно EN1492-2 и EN1492-1 с товароносимост до 30 тона.
 • Всяко изделие е придружено от сертификат и декларация за съответствие.

Сапаните намират приложение във всички отрасли на икономиката - машиностроене, металургията, строителство, горска промишленост, минна индустрия и много друг както в леката, така и в тежката промишленост. Те не се пречупват при повдигане на товари и не повреждат повърхността, с която контактуват. Към всеки край на сапана могат да бъдат поставени допълнително кука, халка, шегел или друг товарозахватен елемент по желание на клиента.

„Кастел Карлово“ АД е оторизиран дистрибутор на NSK - Япония, IKO –Япония, HFB - Германия и изключителен представител на KBS (Kedron Bearings Services LLC) – САЩ за Източна Европа.

Търкалящите лагери са сред най-използваните машинни елементи с общо предназначение. Лагерите служат за поддържане в определено положение геометричната ос на въртящи се или осцилиращи машинни елементи и позволяват безпрепятственото им движение.

Поддържаме складова наличност от над 10 000 вида търкалящи лагери, включител:

 • Сачмени лагери
 • Самонагаждащи се лагери
 • Радиални цилиндрично-ролкови лагери
 • Конусно ролкови лагери
 • Сферично-ролкови лагери
 • Аксиални сачмени лагери
 • Иглени лагери
 • Линейни лагери
 • Шарнирни лагери
 • Автомобилни лагери
 • Лагерни тела
 • Натегателни и набиващи втулки
 • Също така предлагаме сачми, ролки, игли, втулки, лагерни детайли и др. индустриални продукти.